#StajSeferbirliği ile ilgili Sık Sorulan Sorular

Staj Seferbirliği 2021 kapsamında başvurular devam ediyor. Aklınıza takılan sorular için cevaplar ise burada.

2021 yılı boyunca özellikle kamu kurumlarında filli staj yapmak isteyen öğrencilerimiz, bu fırsatı kaçırmayın.

Başvurunuz sonrasında kurumlar tarafından uygun görülmeniz halinde yıl boyunca teklifler alacak, kabul etmeniz halinde staj yapabileceksiniz.

 

1. Kimler Başvurabilir?

T.C. vatandaşı, mavi kart sahibi ve Türkiye’de eğitim gören yabancı uyruklu, ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan, lisans 3. veya 4.sınıfa ya da ön lisans son sınıfa geçmiş olan öğrencileri Staj Seferbirliği Projesinden faydalanabilecektir.

Haziran 2021 tarihi itibarıyla lisans 2.sınıf ve ön lisans 1.sınıf öğrencilerinin sınıf bilgilerinin değişeceği öngörülerek, projeye bu sınıfların da başvuru yapabilmesine izin verilmiştir. Ancak, bahse konu öğrencilerin staj imkanlarından yararlanabilmesi için staj tarihinde bir üst sınıfa geçme şartı aranacaktır.

 

2. Yüksek lisans ya da doktora öğrencisiyim yine de başvurabilir miyim?

Açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Staj Seferbirliği Projesi’ne başvuru yapamamaktadır.

 

3. Proje kapsamında en fazla kaç staj yapabilirim?

Staj Seferbirligi Projesi kapsamında her öğrencinin 1 (bir) staj yapma hakkı bulunmaktadır.

 

4. Staj ne zaman yapılacaktır?

Stajyer havuzu 2021 yılı sonuna kadar işverenlerin erişimine açık olacaktır. Staj tarihleri, kabul alacağınız kurum tarafından teklif aşamasında belirtilecektir.

 

5. 2020 - 2021 eğitim öğretim yılı yaz döneminde mezun olacağım, programa başvuru yapabilir miyim?

Başvuru yapılabilir ancak staj esnasında öğrenciliğin devam etmesi gerekmektedir.

 

6. Bir lisans bölümünden mezun oldum ancak çift ana dal öğrenimim devam ediyor. Başvuru yapabilir miyim?

Ana daldan mezun olmasına rağmen, çift ana dal bölümünde öğrenciliği devam eden adaylar başvuru yapabilir. Ancak, staj tarihinde öğrenciliğin devam etmesi gerekmektedir.

 

7. Bir lisans bölümünden mezun oldum ancak yan dal öğrenimim devam ediyor. Başvuru yapabilir miyim?

Hayır, başvuru yapabilmek için 2020-2021 eğitim öğretim yılında örgün eğitim veren programların başvuru koşullarında belirtilen sınıflarda öğrenciliğinizin devam etmesi gerekmektedir.

 

8. Başvuru koşullarını sağlıyorum ancak e-Devlet Kapısı’ndaki öğrencilik bilgilerim güncel değil. Ne yapmalıyım?

Bilgilerinizin güncel olmadığını düşünüyorsanız, öncelikle ÖSYM-Aday İşlemleri sayfasındaki "Eğitim Bilgilerim" kısmından güncelleme yapınız. Eğer ilgili bilgileri bu şekilde güncelleyemiyorsanız üniversitenizin yönetimi veya öğrenci isleri ile iletişime geçiniz.

 

9. Değerleme istatistikleri nedir? Yeterlilik puanları nasıl belirlenir?

Kariyer Kapısı’ndaki başvuru formuna öğrenciler tarafından yüklenen belgelerin doğruluğu, bağlı oldukları yükseköğretim kurumunun kariyer merkezi yetkilileri tarafından kontrol edilip onaylanır / reddedilir. Yapılan kontroller sonucunda onaylanan öğrenci belgeleri ve başvuru aşamasında alınan e-Devlet bilgileri “Yöntem Raporu” kısmında belirtilen şekilde değerlenir.

 

10. Geçen sene Staj Seferbirliğine başvurdum, tekrar başvuru yapmalı mıyım?

Staj Seferbirligi 2021 projesi ayrı bir proje olup, başvuru koşullarını sağlamanız halinde tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir.

 

11. İşverenler teklif gönderirken hangi kriterleri göz önünde bulunduracak?

İşverenler, adayların kişisel bilgilerini görmeksizin, kurum ihtiyaçları doğrultusunda, adayların yetkinlik puanlarını göz önünde bulundurarak teklif göndereceklerdir. Yetkinlik puanları detaylarını için “Yöntem Raporu”nu inceleyebilirsiniz.

 

12. Staj süresi kaç gün olacak?

Stajların 20 is günü olması tavsiye edilmektedir. Ancak, öğrenci, işveren ve üniversite arasında anlaşma sağlandığı takdirde staj süresi değişiklik gösterebilir. Üniversitenin, gerekli sigorta işlemlerini yapması halinde uzun dönemli stajlar da Staj Seferbirligi kapsamında yapılabilecektir.

 

13. Başvuru Formunda yer alan “Değerleme sürecinde başarılı olmanız durumunda öncelikli olarak staj yapmayı tercih ettiğiniz işveren(ler)” neyi ifade etmektedir?

İşveren tercihleriniz, öncelik verdiğiniz işverenleri temsil etmektedir.

Tercihleriniz diğer işverenlerdeki staj imkanlarından yararlanmanıza engel oluşturmayacağı gibi seçmiş olduğunuz işverenlerden teklif alacağınızı da garanti etmemektedir. Teklifler doğrultusunda son tercihi sizler yapabileceksiniz.

 

14. Staj yapacağımız şehir neye göre belirlenecek, sadece

seçtiğim şehirlerdeki staj imkânlarından mı yararlanabilirim?

Başvuru formunu doldururken en az 1 en fazla 5 olmak üzere şehir seçimi yapabilirsiniz. (Seçtiğiniz şehirler arasında tercih sıralaması bulunmamaktadır.)

Tercih yapmanız bu şehirlerden birisinde staj yapacağınızı garanti etmemektedir. Dolayısıyla, diğer şehirlerdeki staj imkânlarından yararlanmanıza da engel oluşturmamaktadır. Ancak şehir tercihleriniz, teklif gönderen işverenler tarafından göz önünde bulundurulmaktadır.

 

15. Okuduğum bölümde zorunlu staj mevcut değil, bu staj programından yararlanabilir miyim?

Evet, bölümünüz kapsamında zorunlu staj bulunmasa da Staj Seferbirligi Projesi’nden yararlanabilirsiniz. Proje kapsamında staj teklifi almanız halinde işveren tarafından sağlanan (staj tarih aralıklarınızı içeren) belgeyi üniversitenize ibraz etmeniz durumunda ilgili sigorta işlemleri üniversiteniz tarafından yapılacaktır.

 

16. Zorunlu stajımı tamamlamış olsam da bu staj imkânından faydalanabilir miyim?

Evet, faydalanabilirsiniz.

 

17. Staj Seferberliğinde yaptığım staj, zorunlu stajım yerine kabul edilecek mi?

Stajın, üniversitedeki zorunlu stajın yerine sayılması üniversite yönetiminin onayına bağlıdır.

 

18. Staj sürecinde sigortam karşılanacak mı?

Evet, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5/b maddesi kapsamında sosyal güvenlik prim ödemeleri bağlı olduğunuz yükseköğretim kurumu tarafından yapılacaktır.

 

19. Staj sonrasında ücret ödemesi yapılacak mı?

Evet, staj sürecinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25. maddesi hükmünce stajyere yasal ücret ödenecektir.

(Not: 2021 Ağustos-Eylül tarihinden itibaren Üniversiteler bünyesinde staj yapan öğrenciler, yasal prosedür gereği bu maddeden yararlanamayacaktır.)

 

20. Staj Seferbirligi Projesi kapsamında aldığım teklif, tarih / şehir bakımından uygun değilse ne yapmalıyım?

Aldığınız teklif tarih veya şehir bakımından sizlere uygun değilse, “Aldığım Teklifler” sayfasında yer alan işveren staj sorumlusu veya teklifi oluşturan kişi ile iletişime geçerek değişiklik talep edebilirsiniz. Isıverenler, olanakları doğrultusunda, size geri bildirim sağlayacak ve mümkünse değişiklik yapılacaktır. Eğer değişiklik talebiniz işveren tarafından geri çevrilirse staj teklifini reddedebilirsiniz.

 

21. Onayladığım bir staja gitmemem veya yarıda bırakmam halinde ne olacak?

Staj teklifini kabul ettikten sonra başvurunuzu iptal etmek isterseniz kabul aldığınız kuruma mazeretinizi beyan ederek sürecinizin sonlandırılmasını talep etmelisiniz. Mazeret bildirilmeksizin iptal edilen / yarıda bırakılan stajlar, ilgili işveren tarafından stajyerin sistemdeki profiline islenir ve bu durum diğer işverenler tarafından görüntülenebilir.

 

22. Staj merkezine ulaşım nasıl sağlanacak?

Ulaşım her adayın kendi sorumluluğunda olacaktır.

 

23. Staj süresince konaklama nasıl olacak?

Konaklama her adayın kendi sorumluluğunda olacaktır.

 

24. Staj Seferbirligi başvurumu geri çekebilir miyim?

Staj Seferbirligi başvurularının kapanacağı 22 Mart 2021 tarihine kadar e-Devlet üzerinden başvurunuzu geri çekebilirsiniz.